Svijet
0

U poplavama u Afganistanu stradalo 19 osoba

FENA
Poplava su razorile glavni grad sjeverne afganistanske pokrajine, prouzročivši smrt najmanje 19 osoba i uništivši više stotina kuća, kazali su zvaničnici u nedjelju.

Oko 60 osoba se vodi kao nestalo, a spasilački timovi ih pokušavaju pronaći diljem Sar-e-Pula, prijestolnice istoimene pokrajine.

Sjeverni Afganistan pogođen je poplavama skoro svakog proljeća zbog obilnih kiša i snijega koji se topi s planina.

Sajed Faizula Sadat, direktor područnog centra za upravljanje prirodnim katastrofama, rekao je da je uništeno oko 1.000 kuća, a 10.000 osoba je prisiljeno da potraži sklonište u džamijama i školama.

"Većina porodica je izgubilo svoje kuće - svu svoju imovinu i sredstva za život", rekao je on.

U izvještaju UN-ove Agencije za koordinaciju humanitarne pomoći, nivo vode se podigao 1,5 metara u subotu.

Agencija je saopćila da su četiri humanitarna tima pokušala doći do grada u subotu, ali nisu uspjeli pristupiti području.

"Većina ulica je blokirana poplavama. Više stotina hiljada kuća je uništeno. Uspjeli smo premjestiti ljude na mjesta koja smatramo sigurnim", kazao je Sajed Džahangir, zamjenik pokrajinskog šefa policije.

Afganistanska Direkcija za upravljanje nacionalnim katastrofama izvijestila je da je više stotina osoba spašeno s krovova kuća.

Poplave su se dogodile i u sjevernoj pokrajini Takhar, javio je AP.

Mustafa Rasuli, glasnogovornik pokrajine, rekao je da su obilne kiše nastavile padati i u nedjelju u području gdje su u poplavama stradale dvije osobe.

Dodao je da je 3.000 životinja stradalo od posljedica poplava, uključujući ovce i krave, a oko 1.000 hektara zemljišta je uništeno u pokrajinskoj prijestolnici Talokan i drugih šest okruga.