SAD
0

U poplavama poginulo najmanje osam osoba

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U poplavama na američkom jugu i jugoistoku porastao je broj žrtva na osam, a kiša koja je padala cijele sedmice povećala je nivo voda za desetak centimetara u najmanje pet poplavljenih američkih saveznih država, javili su u srijedu američki mediji.

U Georgiji, koja je nateže pogođena poplavama, jutros je u jednoj rijeci pronađeno tijelo petnaestogodišnjaka, a u okrugu Daglas zapadno od Atlante, u utorak je voda odnijela dvogodišnje dijete kada je bujica prevrnula porodičnu pokretnu kuću.

Poplavljene su kuće u toj američkoj državi, na stotine škola su zatvorene, dijelovi međudržavnih autoputeva oko Atlante zatvoreni su zbog poplave, a na hiljade stanovnika je prinuđeno da se evakuišu ili da sačekaju na pomoć.

U utorak je u Georgiji uvedeno vanredno stanje u 17 okruga te američke države, jer su četiri osobe izgubile život u obilnim padavinama u okrugu Daglas i po jedna osoba u okrugu Gvinet i okrugu Karol, dok je u većini dijelova centralne i južne Georgije na snazi upozorenja za odbranu od poplava.

Od srijede poplave su prekrila teritoriju više američki država od Alabame preko Georgije do istočnih dijelova Tennesseeja i zapadne Sjeverne Karoline. Materijalna šteta i opasnost od poplava su porasle u tim dijelovima SAD-a, ali iako će u nekim dijelovima padavine biti obilne, meteorolozi predviđaju kišu ipak slabijeg intenziteta nego proteklih dana, prenose agencije.