Kazahstan
0

U poplavama poginulo 37 osoba

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Broj žrtava poplava, koje su prošle sedmice uništile jedno selo blizu finansijskog središta Almati u Kazahstanu, popeo se na 37, saopćio je u utorak zamjenik premijera Aset Isekešev.

"Prema preliminarnim podacima Ministarstva za vanredne situacije, do sada je nađeno 37 tijela", rekao je Isekešev, prenosi Reuters.

Voda od otopljenjog snijega s brdovitog terena poplavila je prošlog petka najmanje dva naseljena mjesta, Zilbulak i Kizil-Agaš, odakle je evakuisano oko 4.000 osoba.

Poplava je prouzrokovala klizišta, odnijela most na autoputu koji povezuje Almati s istočnim gradom Oskemen i uništila dvije brane sjeverno od Almatija.

Predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev naredio je vladi da pokrene istragu o rušenju brane i da se privedu oni koji su za to odgovorni.

Ministarstvo unutarnjih poslova nakon toga je privelo pet zvaničnika, među kojima je gradonačelik Kizil-Agaša, mjesta koje je potpuno uništeno kada je obližnja brana popustila.

Proljetne poplave su česte u centralnoj Aziji, ali nagli rast temperature poslije talasa obilnih snježnih padavina samo je pogoršao problem ove godine.