Obilne kiše u Kini
0

U poplavama poginule 52 osobe, hiljade raseljenih

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Obilne kiše zahvatile su sušama opustošena područja južne i istočne Kine, a najmanje 52 osobe su poginule i više od 100.000 bilo je prisiljeno da napusti svoje domove, javili su državni mediji u srijedu.

Najveći broj osoba poginulo je u siromašnoj južnoj pokrajini Guizhou, gdje su desetine hiljada napustile svoje domove kako bi pobjegli pred rastućim vodama u proteklih nekoliko dana, javila je zvanična novinska agencija Xinhua.

Još 32 osobe su nestale, navodi se u agencijskoj vijesti, ukazujući da bi broj poginulih mogao rasti.

Skoro 8.000 kuća uništeno je u poplavama a stotine hiljada hektara plodne zemlje je poplavljeno, javila je agencija.

O ostalim pogibijama javljeno je iz istočne pokrajine Jiangsu, dodaje Xinhua, iako u drugi dijelovima pokrajine nije bilo poplava.

Guizhou će zahvatiti nove kiše u narednih nekoliko dana a vlada je već poslala spasilački tim u najteže pogođena područja, javila je Xinhua.

Suša je uništila usjeve i pogoršala je snabdijevanje električnom energijom zbog prekida proizvodnje hidroelektrana, dodajući novi poticaj potrošačkoj inflaciji koja je na najvišem nivou u posljednje tri godine.

Kiše će povećati nade farmera da će biti u stanju da zasiju usjeve riže sredinom godine nakon što je suša ugrozila usjeve posijane u prvoj polovini godine.

Suša je ugrozila milione hektara obradivih površina, uglavnom u pet pokrajina Hunan, Hubei, Jiangxi, Anhui i Jiangsu duž srednjeg i donjeg toka rijeke Yangtze.

Proizvodnja riže u ovih pet pokrajina iznosi skoro polovinu ukupne kineske proizvodnje riže, pokazuju zvanični podaci.