Svijet
0

U poplavama i pod klizištima u Indoneziji poginulo 210 ljudi

FENA
Najmanje 210 osoba smrtno je stradalo u poplavama i klizanju terena, a više od stotinu ih se smatra nestalima nakon jakih kiša na jugu indonezijskog otoka Sulawesi, prema novim podacima koje su u četvrtak saopćili indonezijski dužnosnici.

Većina ih je poginula u utorak, a operacije spašavanja i potrage za eventualnim preživjelim je u toku u pokrajini Južni Sulawesi nakon dva dana obilnih kiša od početka sedmice, ali zvaničnici tvrde kako su neka područja nepristupačna jer su ceste i mostovi oštećeni.

Indonezijski vojni, policijski i civilni timovi za potragu i spašavanje ušli su u pogođena područja pokušavajući izvući tijela i kopali su kroz blato od klizišta ili ono koje su ostavile poplave..

Rahman Baando, direktor južnosulaveškog ogranka indonezijskog Crvenog krsta/križa, izjavio je da je 180 ljudi poginulo samo u Sinjaiju a 30 u drugim oblastima pokrajine.

"Osigurali smo javne kuhinje, a dobrovoljci su u potrazi za žrtvama. Nekoliko područja je nedostupno. Mostovi i ceste su prekinuti. Hodamo rijekama", izjavio je on Reutersu putem telefona iz pokrajinske prijestonice Makassara. Makassar je oko 1.400 km istočno od Džakarte.

Tropske kiše redovna su pojava u Indoneziji. "Vode se povlače. Timovi za potragu i spašavanje nastavljaju pretraživati kuće zatrpane blatom", izjavio je Moersen Buana iz radne grupe za bavljenje posljedicama katastrofa u Makassaru.

"Sanitarije postaju problem. Vodosistemi su potpuno uništeni. Dijareja i kožne bolesti počele su se pojavljivati", kazao je Buana.

Nemilosrdno krčenje tla često olakšava klizanje i obrušavanje obronaka brda, kao i poplave, jer nedostatak vegetacije znači da se manje podzemnih voda zadržava, tvrde eksperti za okoliš.

Centralna vlada je poslala pokrivače, lijekove i hranu i instruirala je lokalne zvaničnike da pomažu ljudima da se prebace u sigurnija područja.