Azija
0

U poplavama i klizištima skoro 200 mrtvih

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U klizištima izazvanim snažnim pljuskovima u Indiji, Vijetnamu i Kini poginulo je u posljednjih nekoliko dana najmanje 180 osoba, dok ih je nekoliko desetaka nestalo.

Nevrijeme koje je izazvala tropska oluja Kamuri pogodilo je planinska sela na sjeveru Vijetnama, ostavivši iza sebe najmanje 100 mrtvih i 48 nestalih, saopćila je vlada te zemlje, dodajući da broj žrtava najvjerovatnije nije konačan.

Veze s nekim ugroženim područjima i dalje su u prekidu, iako je nivo rijeka počeo opadati nakon što je dostigao najviši nivo u posljednjih 40 godina.

Oluja koja se kreće prema sjeveru izazvat će kasnije u ponedjeljak nove pljuskove i klizišta, upozorile su vlasti u hitnoj poruci upućenoj vojsci, policiji i spasilačkim službama.

Najviše je pogođena vijetnamska oblast Lao Cei, na granici s Kinom, u kojoj je 36 osoba poginulo, a 38 nestalo, prenijele su agencije.

Najmanje 33 osobe izgubile su život u susjednoj provinciji Jen Bai, a za većinu žrtava se pretpostavlja da su bile žive zatrpane dok su spavale.

U Indiji, u kojoj je u naletu monsunskih kiša poginulo šezdesetak osoba, dva hodočasnika su izgubila život, dok je najmanje 130 drugih spašeno, nakon što su ostali zarobljeni u hramu kada je klizište porušilo stepenice koje vode do njega.

Nesreća se u nedjelju uvečer dogodila u hramu Geparnat, u državi Radžastan, a poginuli su mladići od 18 i 20 godina, dok je još jedan hodočasnik teško povrijeđen.

Još 130 ljudi koji su ostali zarobljeni u hramu spašeno je u ponedjeljak ujutro, a operacija spašavanja još devetero preostalih i dalje traje.

Snažno nevrijeme izazvalo je klizišta i u Kini, gdje je u jugozapadnoj provinciji Junan poginulo najmanje 20 osoba, dok ih je desetak nestalo.

Oko 820.000 stanovnika je ugroženo nepogodom, a 2.400 ih je evakuirano, saopćili su lokalni zvaničnici. U klizištima je također srušeno 470 kuća, dok ih je više hiljada oštećeno.

U jednoj od najgore pogođenih oblasti, prefekturi Venšan, prenosi Tanjug, poginule su četiri osobe, sedam je nestalo, a pet povrijeđeno.