Svijet
0

U ponedjeljak u Beču nastavak pregovora o Kosovu

FENA
U ponedjeljak će se u Beču, uz posredovanje "trojke" Kontakt skupine, održati nova runda pregovora Beograda i Prištine o statusu Kosova, na kojem će srbijansko izaslanstvo predvoditi predsjednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica.

Usprkos najavama da će izravni pregovori Beograda i Prištine trajati do 10. prosinca, nakon čega bi se trebalo naći rješenje za status Kosova, srbijanska strana vjeruje da će se pregovori nastaviti i nakon tog datuma.

"Ne vjerujem da kompromisno rješenje može biti postignuto do 10. prosinca, ali vjerujem da je moguće približiti neke principijelne stavove", kazao je srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić novinarima u subotu.

Prema dosadašnjim ocjenama, Priština i Beograd nisu približili svoje stavove o kosovskom rješenju: Beograd Kosovu nudi najširu moguću autonomiju, dok Priština ne pristaje ni na što drugo osim neovisnosti, te već najavljuje njeno proglašenje.

Kako prenosi beogradski Radio B92 u nedjelju, kosovski premijer Agim Ceku izjavio je da će Priština do 10. prosinca surađivati s pregovaračkom trojkom Kontakt skupine i pokušat će pronaći zajedničke točke na kojima sa Srbijom može izgraditi suradnju "dvije suverene države", a proglašenje neovisnosti bit će koordinirano s glavnim međunarodnim partnerima, s obzirom na to da Kosovo - kako kaže Ceku - ima potrebe za snažnom podrškom i nakon utvrđivanja statusa, posebno u prvim danima kao suverena i neovisna država.

Srbijanska strana je dosad isticala da neće prihvatiti neovisnost Kosova, te da bi to bilo kršenje Rezolucije 1277 Vijeća sigurnosti

Ujedinjenih naroda, kao i otimanje srbijanskog teritorija, a rezolutno je nakon Ahtisaarijevog plana odbila i nedavni prijedlog predstavnika Europske unije u posredničkoj "trojci" Wolfganga Ishingera da Srbija i Kosovo svoje odnose urede poput dvije Njemačke Berlinskim ugovorom iz 1972. godine, kojim su uspostavljeni dobrosusjedski odnosi, iako neovisnost Istočne Njemačke nije pravno bila priznata.