Zbog štrajka grčkih carinika
0

U ponedjeljak ponovo blokada makedonsko-grčke granice

SRNA
Grčki carinici stupiće sutra u novi petodnevni štajk zbog čega će sva tri granična prelaza na makedonsko-grčkoj granici biti zatvorena za putnički i teretni saobraćaj, saopšteno je iz makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Grci carinski službenici prekid rada započeće sutra u 6 sati, a okončati 21. oktobra u isto vrijeme.

Carinici Grčke stupili su u petak, 14. oktobra u štrajk, koji je trebalo da traje 10 dana, ali su ga isti dan obustavili nakon što ga je Ustavni sud proglasio nelegitimnim.

Između Makedonije i Grčke postoje tri granična prelaza "Bogorica", "Medžitlija" i "Stari Dorjan", a grčki carinici će propuštati samo pješake. Za ulazak i izlazak iz Grče mogu se koristiti prelazi na bugarsko-gračkoj granici, budući da na njima nema carinika.

U Grčkoj će predstojeće sedmice biti održani brojni štrajkovi nakon predloženih vladinih antikriznih mkera, kojima se predviđa smanjenje penzija i plata u javnom sektoru, otpuštanja državnih službenika. 

Dva najveća sindikata u zemlji - Zajednička konfederacija rada (GSEE) i Federacija državnih službenika (ADEDI) najavili su za 19. oktobar generalni štrajk u trajanju od 48 sati. 

Stupanje u štrajk najavili su carinski službenici, zaposleni u grčkim državnim medijima, advokati, službenici Ministarstva finansija, bankarski službenici, željezničari, dispečeri, zaposleni u državnim bolnicama, trgovinama i taksisti, javili su grčki mediji.
Pristaništa će biti u blokadi tri dana, od sutra do 19. oktobra, dok će se štrajkovima priključiti i zaposleni u telekomu OTE, te univerzitetski profesori i nastavnici.