Nove eksplozije
0

U ponedjeljak najmanje 77 mrtvih u Iraku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 40 ljudi je izgubilo život u najnovijim eksplozijama u Iraku, čime je broj poginulih u današnjim napadima u toj zemlji dostigao 77.

Najmanje 40 osoba je ubijeno, a više od 135 ranjeno kada su u gradu Hilli, južno od Bagdada, ispred jedne tvornice eksplodirala dva automobila-bombe, a ubrzo potom, na istom mjestu, gdje se okupio veliki broj ljudi, bombaš-samoubica digao je sebe u zrak, izjavio je glasnogovornik policije Mutana Halid.

Agencije su prethodno izvijestile da je u napadima diljem Iraka u ponedjeljak ubijeno najmanje 37 ljudi, a oko 100 ih je ozlijeđeno.

Sumnja se da su koordinirani napadi u različitim dijelovima iračke prijestolnice, kao i zapadno, južno i sjeverno od Bagdada, djelo ćelija Al-Qaide, koja želi pokazati da njene snage nisu oslabljene posljednjim uspjesima američke vojske u ratu protiv pobunjenika, postignutim u aprilu, navodi Reuters.

Nasilje u Iraku smanjeno je od okončanja sukoba šiita i sunita koji je trajao tokom 2006. i 2007. godine, ali pošto martovski izbori, za sada, nisu doveli do formiranja nove vlade, napetosti i nasilje su povećani.