Meksički zaljev
0

U ponedeljak počinje uklanjanje poklopca sa bušotine

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Inženjeri će od ponedeljka početi uklanjanje poklopca koji je zaustavio nekontrolisano isticanje nafte na dnu Meksičkog zaljeva, da bi na površinu mogli izvući dio opreme ključan za utvrđivanje uzroka katastrofe, izjavio je sinoć admiral Obalske straže Ted Alen.

Prema riječima Alena, koji je šef vladinog tima za rješavanje krize u Meksičkom zaljevu, to se mora učiniti da bi se izvukao uređaj za sprječavanje eksplozija koji je otkazao, te da bi se dokazalo šta je 20. aprila izazvalo eksploziju na platformi "Deepwother horizon" kompanije "British Petroleum" oko 80 km ispred obala Louisine, u kojoj je poginulo 11 radnika.

Iz izvora "Makondo" na dubini od 1,5 km tada je počelo nekontrolisano isticanje nafte koje je, poslije nekoliko bezuspješnih pokušaja, djelimično stavljeno pod kontrolu tek 4. juna.

BP je 15. jula uspio da na otvor postavi efikasan poklopac koji je uspio u potpunosti zaustaviti isticanje nafte.

Vladine procjene su da je iz bušotine dnevno isticalo 1,5 do 2,5 milona galona dnevno, odnosno da je od aprila do 15. jula, prema najgrubljim proračunima, isteklo do 200 miliona galona nafte.

Ne očekuje se da nafta počne curiti po uklanjanju čepa, pošto je BP 4. augusta izveo manevar pod nazivom "static kill", u kome su u taj otvor ubrizgani cement i takozvano teško blato, sastavljeno od smjese vode, minerala barita i polimera.

Kompaniji je ipak naloženo da bude spremna za slučaj potrebe.

Ministarstvo pravde i federalni isljednici nadgledat će radove na izvlačenju uređaja za sprječavanje eksplozija koji je dug 15 metara i težak skoro 300 tona, a pošto je u njemu cijev kojom je tekla nafta iz izvora, vodit će se računa da se ona dodatno ne ošteti.

Važno je da sve na površinu bude izvučeno netaknuto pošto se smatra dokaznim materijalom u istrazi.

Na dno će, zatim, biti postavljen novi uređaj za sprječavanje eksplozija. Poslije toga, planira se da se izbuši završnih 15 metara otvora i u njega će se ubrizgati ista smješa cementa i takozvanog teškog blata.

Za tu proceduru ubrizgavanja odozdo, pod nazivom "botom kill" bit će potrebno najvjerovatnije četiri dana.

Vlada smatra da je "botom kill" neophodan da bi se proglasilo da je bušotina zauvijek zapušena.