Afganistan
0

U pokrajini Helmand nastavljena operacija "Zajedno"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U južnoj afganistanskoj pokrajni Helmand u toku je četvrti dan operacije "Zajedno", ("Muštarak", kako glasi njeno ime na farsi jeziku).

Riječ je o združenoj ofanzivi vojnika NATO-a i snaga afganistanske vojske, s ciljem da se eliminiše prisustvo talibana koji su ušančeni u dva okruga, Marjaj i Nad Ali, u kojima živi skoro 80.000 osoba.

Komandanti snaga NATO-a u Afganistanu koji vode vojnu ofanzivu protiv pobunjenih talibana u južnom dijelu te srednjoazijske zemlje rekli su u ponedjeljak da je opasnost od improvizovanih eksplozivnih naprava mnogo veća nego što su očekivali.

Oni kažu da su talibanski pobunjenici postavili takve naprave u velikom broju širom dijelova Afganistana u kojima su međunarodne stabilizacione snage i afganistanska vojska pokrenuli ofanzivu prošle nedjelje.

BBC-jev dopisnik kaže da je, od početka ofanzive, postala jasna razlika u zadacima koje su tokom ofanzive "Zajedno"dobile britanske odnosno američke snage.

On objašnjava da je zadatak britanskih snaga u regionu Nad Ali obavljen uspješno i brzo, a da komandanti na terenu kažu da im osiguravanje puteva još predstavlja veliki izazov - ali da su zajedno sa snagama afganistanske vlade sada počeli da podižu zajedničke baze za patrole koje osiguravaju teritoriju koju će kontrolisati vlada u Kabulu čije se potpuno formiranje očekuje uskoro.

S druge strane, objašnjava BBC-jev dopisnik, američki marinci u oblasti Marjah imaju težak zadatak, i često su na meti snajpera i okruženi neočekivano velikim brojem bombi kraj puteva što im usporava napredovanje i otežava ostvarenje ciljeva ofanzive.

NATO-vi obavještajci veruju da su talibani koji su odlučili da nastave oružanu pobunu i borbu protiv stranih i vladinih vojnika, koncentrisani u oblastima u kojima je najveći dio američkih snaga u Afganistanu.

Isti izvori vjeruju da su neke grupe afganistanskih talibana pobjegle na sjever zemlje u pokrajinu Sangin, a da su neki sakrili oružje i čekaju da vide koliko dugo će vojnici NATO-a ostati u njihovoj blizini.

Prvi čovjek britanskih oružanih snaga, i komandant vazduhoplovstva ser Jock Stirrup je rekao u ponedjeljak da akcija u kojoj je 12 afganitanskih civila ubijeno zalutalom NATO-vom raketom predstavlja "ozbiljan" neuspjeh.

On je dodao da bi o uspjehu ili neuspjehu nedavno pokrenute ofanzive pod nazivom "Zajedno" moglo da se govori možda tek za godinu dana, i pozvao je u tom smislu na strpljenje.

U saopćenju snaga pod vodstvom NATO-a, povodom ubistva 12 avganistanskih civila prošle sedmice, kaže se da su civili poginuli kad su dvije rakete promašile metu za oko 300 metara.

Cilj napada je, kako se navodi u saopćenju, bila zgrada u Marjahu za koju se vjeruje da je koriste talibani.

NATO je izrazio duboko žaljenje zbog pogibije civila i tvrdi da je obustavljena upotreba raketa dok istragom ne bude ustanovljeno kako je došlo do fatalne greške.

Grad Marjah je poznat kao glavno uporište talibana u pokrajini Helmand na jugu Afganistana, gdje se vode dugotrajni oružani okršaji i gdje su pobunjenici postavili mine i eksploziv duž puteva i u mnogim zgradama u naseljenim mjestima.

Međunarodni Crveni križ je postavio prvi centar za ukazivanje hitne pomoći nedaleko od Marjaha i tvrdi da je već pružio medicinsku pomoć desetinama ljudi ranjenim u borbama.

U drugim dijelovima pokrajine Helmand koalicione snage su naišle na slab i sporadičan otpor pobunjenika.

Oficiri NATO-a i afganistanske vojske održavaju šure, ili sastanke, s lokalnim plemenskim vođama - i planiraju da tokom narednih dana rasporede stotine afganistanskih policajaca koji bi trebalo da osiguraju oblasti zauzete tokom najnovije ofanzive.

Komandant snaga NATO-a u južnom Afganistanu general major Nick Carter izjavio je u subotu da se velika operacija protiv talibana, koja je počela u ranim jutarnjim satima, odvija "izuzetno uspješno".

Preko 15.000 američkih, britanskih i afganistanskih vojnika učestvuje u, kako se opisuje, najvećem zračnom napadu koji su koalicione snage u Afganistanu ikad preduzele.

Afganistanska vojska saopćila je da je 70 posto oblasti Marjah u pokrajini Helmand očišćeno od talibana, a afganistanski komandant general Sher Mohamed Zazai rekao je da je ubijeno najmanje 20 talibana.

Britanski komandant kaže da je zauzeto 11 pobunjeničkih baza.

Navodi se da je talibanski komandant izjavio da su se njegovi borci povukli kako bi poštedili civile.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai pozvao je talibanske pobunjenike da iskoriste ovu priliku i odustanu od nasilja.

Tokom operacija u subotu poginula su dva vojnika (američki i britanski) koalicionih snaga.

Navodi se i da je zarobljeno 11 pobunjenika, te da je zaplijenjena izvjesna količina oružja.