Svijet
9

U pojasu Gaze poginulo 27 Palestinaca u izraelskim zračnim napadima

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Najmanje 27 Palestinaca, od kojih tri komandanta naoružanog ogranka Hamasa i nekoliko djece, poginulo je u četvrtak u izraelskim zračnim napadima u Pojasu Gaze, 45. dan sukoba, saopćili su lokalni izvori. S današnjim žrtvama, 2.078 Palestinaca je poginulih u Gazi od početka izraelske ofanzive 8. jula koja pokušava zaustaviti raketne napade iz palestinske enklave i uništiti tunele koje koristi Hamas za napade.

Tri komandanta oružanog ogranka Hamasa, Brigade Ezzedine el-Qassam, poginula su u zračnom napadu na jednu zgradu u Rafahu (na jugu Pojasa Gaze), u kojima je još sedam osoba poginulo. Vojni šefovi su identificirani kao Mohamed Abu Šamala, raed el-Atar i Mohamed Barhum.

Ovaj napad se dogodio dan nakon zračnog napada na Gazu u kojem su život izgubili žena i sin šefa brigada el-Kasam, Mohamada Deifa, koji je još živ, po informacijama njegovog pokreta.

U četvrtak ujutro, u dva napada je poginulo sedam osobe, od kojih četvero djece, na ulicama Beit Lahije (na sjeveru enklave) i Gaze.

U još jednom napadu poginule su četiri osobe koje su prisustvovale sahrani na groblju. Međutim izraelska vojska je saopćila da je gađala palestinske borce koji su pokušavali izvesti raketni napad s groblja, javlja agencija AFP.