Svijet
0

U Pojasu Gaze na snagu stupilo novo trodnevno primirje

FENA
Novo trodnevno primirje dogovoreno između Izraela i palestinske grupe Hamas u Pojasu Gaze u ponedjeljak je stupilo na snagu.

Sporazum o prekidu vatre, koji je stupio na snagu u ponoć po lokalnom vremenu, uslijedio je nakon višednevnih intenzivnih diplomatskih napora Egipta.

Ukoliko se primirje održi, Izrael će tokom dana poslati pregovarače u Kairo radi razgovora o dugoročnom prekidu vatre, prenosi BBC.

Oko 2.000 ljudi poginulo je u sukobu, koji je počeo 8. jula kada je Izrael pokrenuo operaciju s ciljem odvraćanja napada militanata iz Pojasa Gaze.

Među ubijenima je više od 1.900 Palestinaca, većinom civila, sudeći po podacima UN-a. Na izraelskoj strani poginulo je 67 ljudi, među kojima troje civila.

Nekoliko minuta prije nego što je primirje stupilo na snagu, militanti su ispalili nekoliko raketa na Izrael, među kojima i jednu na Tel Aviv, ali nije bilo izvještaja o žrtvama ili o štetama.

Izraelski zračni udari također su nastavljeni tokom nedjelje navečer.

Izraelska internetska astranica Ynet javila je da su vojnici ubili militanta u tunelu u sjevernom dijelu Pojasa Gaze prije stupanja na snagu prekida vatre.

To je drugo primirje koje je proglašeno tokom sukoba. Prvo je okončano u petak.

Otada je u izraelskim zračnim udarima ubijeno najmanje 20 Palestinaca, a dvoje Izraelaca je ranjeno u minobacačkoj vatri s palestinske strane.

Nakon napetih pregovora tokom vikenda koje su obje strane zaprijetile bojkotovati, iznenadna objava primirja uslijedila je u nedjelju navečer.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju je zatražilo od obje strane nastave s indirektnim pregovorima i "rade na sveobuhvatnom i dugoročnom sporazumu o prekidu vatre".

I generalni sekretar UN-a General Ban Ki-moon također je izjavio da se nada da će dvije strane "dobiti još jednu priliku da se dogovore o trajnom primirju za dobrobit civilnog stanovništva i poslužit će kao polazna tačka za bavljenje akutnim problemima na obje strane".