Svjedočenje Elisabeth Fritzl
0

'U početku nisu razgovarali, dolazio je samo da je siluje'

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Austrijanac optužen da je svoju kćerku 24 godine držao u ropstvu u podrumu porodične kuće suočio se sa svjedočenjem svoje žrtve u utorak u sudu. Video snimak koji sadrži svjedočenje 42-godišnja Elisabeth mogao bi njenog oca poslati u zatvor do kraja života.

Josef Fritzl (73) optužen je za ubistvo, zarobljavanje, incest i silovanje, a ovaj slučaj privukao je pažnju medija širom svijeta.

Drugi dan suđenja, u utorak, u sudu u Sankt Pöltenu prikazano je snimljeno svjedočenje zlostavljane Elisabeth koja je ključni svjedok u ovom slučaju i koja je bila zarobljena sa 18 godina. Do ljeta prošle godine živeći u podrumu kuće u gradiću Amstettenu nije imala priliku ugledati svjetlo dana. Njeno svjedočenje trajalo je sedam sati i u njemu je pokušala predočiti pakao kroz koji je prošla.

Prikazan je i snimak svjedočenja Elisabethinog brata Haralda, jedinog člana porodice koji je pristao da svjedoči, izjavio je glasnogovornik suda Franz Cutka novinarima nakon jedne od sesija na kojima nije dozvoljeno prisustvo medija.

Oca je opisao kao nasilnog tiranina koji mu je slomio nos kad je bio tinejdžer jer je popio čašu vina na zabavi. Harald, kojem je sad 46 godina, ispričao je kako je Elisabeth i kao mlada gajila strašan strah od svog oca koji je masturbirao ispred nje i prisiljavao je da gleda porno časopise. Kako mu se povjerila, otac ju je skidao i dodirivao još kao djevojčicu.

Tužilac u ovom slučaju Christiane Burkheiser izjavila je na suđenju da je Fritzl prvih nekoliko godina odbijao razgovarati sa zarobljenom kćerkom, te je samo silazio u podrum kako bi je silovao. Silovanja su se nekada odvijala i pred djecom. Burkheiser je Elisabeth opisala kao "uništenu ženu".

Fritzl se izjasnio krivim za silovanje i incest, ali je istakao kako se ne osjeća krivim za ubistvo jednog bolesnog djeteta i držanje u ropstvu.

DNK testovi potvrdili su da je Josef otac svih šestero djece koje je dobio sa kćerkom. Troje od njih nikad nisu izašli iz podruma do prije 11 mjeseci kad se jedna kćerka razboljela i Fritzl ju je morao odvesti doktoru.

Nakon otkrivanja ovog slučaja, Elisabeth i djeca su više mjeseci proveli na psihijatrijskoj klinici.

Novinari očekuju da će danas moći pratiti barem dio suđenja. Porota bi trebala početi vijećanje u četvrtak ujutro, a presuda se očekuje već popodne, piše AP.