Meksiko
0

U plitkim grobovima pronađena još 23 tijela

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Policijski stručnjaci pronašli su još 23 tijela u plitkim grobovima u mjestu San Fernando, čime je broj pronađenih leševa od prošle sedmice povećan na 145.

Prema riječima meksičkih stručnjaka, 16 policajaca iz grada San Fernananda uhapšeno je pod sumnjom da štite narko bandu "Zetas", koja je navodno odgovorna za masovna ubistva i bacanja u grobnice.

U drugom slučaju policijske saradnje sa kriminalcima, vlasti su gradu Ciudad Juarezu na granici sa SAD pronašli tijela četiri osobe koje su ranije bile uhapšene. Ubijeni su "nestali u sistemu" nakon što su ih uhapsili pripadnici specijalne jedinice opštinske policije. Na tijelima ubijenih primjetni su tragovi mučenja.

Masovna ubistva, grobnice i hapšenja izvršena tokom ove sedmice uzdrmale su vladu predsjednika Felipea Calderona, koji je prije četiri godine u borbu sa narkobandama uključio i vojsku.

Lokalno stanovništvo je glavni putni pravac između prijestonice države Tamaulipa, Ciudad Victorije i Brownsvillea u američkoj državi Teksas nazvalo "autoputem smrti". Autobuske kompanije otkazale su prolaske tim prtavcem, a nekoliko meksičkih novinara stigli su u San Fernando pod policijskom pratnjom.

Istražioci sumnjaju da su ubice, koje su postavile kontrolne punktove na putu, pojedine žrtve izvukli iz autobusa. 

Svjedoci navode da su nerijetko žene izvlačene iz autobusa i silovane. Putnicima se savjetuje da ka granici sa SAD idu obilaznim putem dugim više stotina kilometara.
Ministar unutrašnjih poslova Meksika ranije je rekao da vlada više neće tolerisati slične zločine i obećao je da će poslati dodatne vojne snage, ističući da vojska neće napustiti to područje sve dok ne budu pronađeni odgovorni.