Svijet
0

U petak rješenje slučaja bugarskih bolničarki osuđenih na smrt u Libiji

FENA
Zvaničnik Fondacije Gadafi koja učestvuje u pregovorima o bugarskim bolničarkama i jednom ljekaru osuđenima na smrt u Libiji izjavio je u srijedu da će rješenje ovog slučaja biti objavljeno u petak.

"Saopćenje o kompromisu između porodica djece žrtava virusa side i Evropske unije bit će objavljeno u petak", izjavio je zvaničnik koji je želio da ostane u anonimnosti.

Obje strane su se složile prilikom prošlosedmične posjete Libiji dvojice evropskih diplomata da se u petak objavi rješenje ovog slučaja postignutog neovisno od suđenja koje je u toku pred vrhovnim libijskim sudom.

Vrhovni sud je u srijedu počeo raspravu o žalbi bugarskih bolničarki i liječnika palestinskog porijekla, koji su nepravomoćno osuđeni na smrt u aferi djece zaražene HIV-om.

Bolničarke i liječnik optuženi su da su namjerno zarazili virusom HIV-a 438-ero djece.

Bolničarke Kristiana Valčeva, Nasja Nenova, Valija Červeniaška, Valentina Siropoulo i Snežana Dimitrova kao i liječnik Ašraf Joumaa Hajouj, optuženi su da su namjerno zarazili virusom HIV-a 438 djece u Benghaziju (1000 km istočno od Tripolija), od čega je 56 preminulo od AIDS-a.

Vrhovni sud trebalo bi da istraži žalbu bolničarki i liječnika koji je upravo dobio bugarsko državljanstvo, zatočenih od 1999. godine.