Svijet
0

U Pekingu otvoren do sada najveći samit Azije i Evrope

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najveći samit azijskih i evropskih lidera održan do sada otvoren je u petak u Pekingu da bi raspravljao o tome kako odgovoriti na globalnu finansijsku krizu i boriti se protiv klimatskih promjena.

Očekuje se da razgovori o finansijskioj krizi budu "veoma intenzivni" izmeđi lidera 27-člane Evropske unije i 16 azijskih zemalja na sedmom dvogodišnjem sastanku Azija-Evropa (ASEM) u Pekingu, saopćio je novinarima ambasador EU-a u Kini Serge Abou, prenosi DPA.

Zvaničnici EU-a izjavili su da su planirani odvojeni razgovori o bankarskim i finansijskim sistemima i kako se zemlje Unije nadaju da će sastanak promovirati trgovinske razgovore između dva kontinenta.

Ovogodišnji samit ASEM-a uključuje nekoliko novih članica, posebno Indiju i Pakistan, što znači da delegati zajednički predstavljaju 50-60 posto svjetskoga stanovništva i ekonomije.

Francuska, koja drži rotirajuću poziciju predsjedavajuće EU-om, predstavit će ASEM-u izvještaj o klimatskim promjenama pod nazivom "Vizija i akcija: ka dobitnom rješenju".

Zemlja domaćin Kina sačinila je nacrt zajedničke izjave o finansijskoj krizi, dok EU želi obilježiti 60. godišnjicu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima "obavezivanjem samita prema poštivanju ljudskih prava", izjavio je zvaničnik EU-a u Bruxellesu.

Zvaničnici EU-a izjavili su da će Unija insistirati "na maksimalnom obavezivanju koje može dobiti" od azijskih zemalja da potpišu sporazum o klimatskim promjenama na sastanku u Copenhagenu decembru 2009.

Među azijskim zemljama koje prisustvuju samitu deset je članica Udruženja država jugoistočne Azije (ASEAN), te Kina, Japan, Južna Koreja i nove članice ASEM-a Indija, Pakistan i Mongolija.