Osumnjičen za 4 bombaška napada
0

U Parizu počeo proces protiv Carlosa "Šakala"

SRNA
Suđenje Ilichu Ramírezu Sanchezu (62), poznatijem kao Carlos Šakal, koji se sumnjiči za četiri smrtonosna bombaška napada u Francuskoj 1982. i 1983. godine, počelo je danas u antiterorističkom sudu u Parizu.

Suđenje će trajati šest sedmica, a presuda bi trebalo da bude izrečena 16. decembra.

"Ja sam profesionalni revolucionar", izjavio je on na početku današnjeg saslušanja u prepunoj sudnici, koje je pratilo više desetina novinara, javila je agencija France press. 

U napadima za koje se Carlos Šakal tereti, a za koje poriče odgovornost, ubijeno je 11 i povrijeđeno više oko 150 ljudi. 

Carlos Šakal, porijeklom iz Venecuele, uhapšen je u Sudanu u augustu 1994. godine, a od 1997. je u francuskom zatvoru La Sante d Pari, gdje izdržava doživotnu kaznu zbog ubistva tri lica, među kojima dva francuska policajca 1975. godine. 

Ilich Ramírez Sanchez, poznatiji kao Carlos Šakal, međunarodni revolucionar iz Venecuele, svijetu je najpoznatiji kao gerilac koji je svoju "karijeru" izgradio nakon talačke krize i otmice OPEK-ovih ministara 1975. u ime palestinske borbe.

 Nadimak Šakal dobio je kada je jedan novinar u njegovom stanu pronašao knjigu Fredericka Forsytha "Operacija Šakal" i zabunom pomislio da je to Ramirezova knjiga.