Francuska
0

U Parizu održana vojna parada povodom dana pada Bastilje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Parizu je u srijedu održana tradicionalna vojna parada, uz učešće i vojnika iz bivših francuskih kolonija, povodom državnog praznika 14. jula, dana pada Bastilje (Bastille).

U paradi su učestvovali i vojnici iz 13 afričkih zemalja, bivših francuskih kolonija, koje ove godine slave 50 godina nezavisnosti. Oni su marširali avenijom Champs-Elysees ispred francuskih vojnika. Afrički lideri posmatrali su paradu iz loža, javio je AP.

Avioni su nadlijetali iznad prijestonice ostavljajući za sobom crveni, bijeli i plavi dim.

Predsjednik Nicolas Sarkozy vozio se avenijom u otvorenom vojnom vozilu. Njegova supruga, pjevačica Carla Bruni-Sarkozy, posmatrala je paradu iz lože.

U paradi su učestvovali vojnici iz afričkih zemalja Burkina Faso, Kamerun, Centralnoafrička Republika, Republika Kongo, Gabon, Madagaskar, Mali, Mauritanija, Niger, Senegal, Čad i Togo. Obala Slonovače, koja ima zategnute odnose s Francuskom, odbila je poslati vojnike, ali je njen ministar odbrane prisustvovao paradi.

Ovaj praznik slavi se u znak sjećanja na 14. juli 1789. godine kada su Parižani provalili u tvrđavu - zatvor Bastilja, čime je počela Francuska revolucija.