Svijet
0

U Pakistanu zatvoreni glasački uredi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Glasački uredi su zatvoreni u 18 sati po lokalnom vremenu za parlamentarne i pokrajinske izbore u Pakistanu, zahvaćenom dubokom političkom krizom i valom islamističkih napada, objavila je izborna komisija.

"Glasanje je završeno, ono se odvijalo u redu i uglavnom mirno u većini regiona Pakistana", izjavio je generalni sekretar izborne komisije.

Ovi parlamentarni i pokrajinski izbori su tim više značajni zbog političke krize koja već više od godinu dana pogađa Pakistan, koji međunarodna zajednica prati s velikom zabrinutošću, posebno SAD.

Prvi djelimični rezultati se očekuju u večernjim satima i u utorak ujutro.

Tri su ključna kandidata na parlamentarnim i pokrajinskim izborima.

Chaudhry Pervaiz Elahi (60), jedan od čelnika Muslimanske lige Pakistana-Q (PML-Q) kojega predstavljaju kao budućeg premijera ako stranka ponovo pobijedi. Chaudhry je bio guverner pokrajine Pendjab, koja se smatra presudnom za izbornu pobjedu, jer je najgušće naseljena i time odlučujuća u rezultatima.

Klan Chaudhry vlada industrijom i jedan je od najmoćnijih u zemlji, a također je ključni oslonac predsjedniku Musharrafu.

Asif Ali Zardari (51), udovac bivše premijerke Benazir Bhutto, liderice Pakistanske narodne stranke (PP), ubijene u samoubilačkom napadu 27. dembra bivšom premijerkom je predsjednik Musharraf pregovarao o podjeli vlasti nakon izbora čime bi se osigurao miran prijelaz na civilnu vladu, no planove su njezinim ubojstvom spriječili islamisti.

Mnogi su promatrači uvjereni da bi PP mogao osvojiti velik broj glasova zahvaljujući upravo "mučeništvu" gospođe Bhutto, no upozoravaju i na veliku nepopularnost Zardarija, koji je stekao nadimak "gospodin 10 posto", prema postotku mita koji je navodno uzimao pri svakom sklapanju posla dok mu je devedesetih godina supruga bila na vlasti.

Zardarija su optuživali za korupciju, a osam je godina proveo u pakistanskom zatvoru, što je Bhutto izbjegla. Sudski proces protiv Zardarija vodi se u Švicarskoj zbog pranja novca.

Nawaz Sharif (57), također bivši premijer, na čelu je Muslimanske lige Pakistana-krilo Nawaz (PML-N), koja se otcijepila od povijesne stranke. Stranka PML-Q, koja je na vlasti, također je jedna od frakcija Muslimanske lige.

Sharifov je ugled potkopan optužbama za korupciju i loše vladanje dok je bio na vlasti devedesetih godina. Zamjeraju mu i što je zagovarao potpunu primjenu šarijata (strogog islamskog zakona), čime je odvratio priličan broj stranih ulagača.

Kako bi izbjegao zatvor, Sharif je 2000. godine s predsjednikom Musharrafom dogovorio da će izbjeći u egzil i ondje ostati 10 godina. Vratio se u domovinu 25. studenoga 2007.

Sharifova je stranka najpopularnija u pokrajini Pendjab, odlučujućoj za izbornu pobjedu.

Na jeziku urdu Pakistan (pak istan) znači "zemlja čistih" i u njoj na 796.095 km2 živi 160 milijuna ljudi, kojih su više od 96 posto muslimani. Okruženi su Afganistanom, Iranom, Indijom, Kinom.

Pakistan je stvoren 1947. godine, nakon povlačenja Britanaca iz bivše kolonije, kada se odijelio od Indije, također nuklearne sile s kojom je triput ratovao, od čega dvaput zbog pokrajine Kašmir koju dijele u nejednakim dijelovima, podsjeća Hina.

Godine 1971., Pakistan je izgubio istočni dio iz kojeg je nastao Bangladeš.

Svako desetljeće otada zemlja je doživjela po jedan državni udar, koje su izvodili generali, a često su vladari pogibali u sumnjivim okolnostima.

Zadnji državni udar, bez prolijevanja krvi, priredio je 1999. general Musharraf. Zemlja od 2003. ostvaruje rast od 6 posto godišnje, a BDP iznosi 770 dolara po stanovniku.