Svijet
0

U Pakistanu ubijen poslanički kandidat i njegov trogodišnji sin

FENA
Kandidat za poslanika pakistanske narodne skupštine na historijskim izborima, koji se održavaju sljedeće nedjelje, ubijen je u petak u Karačiju zajedno sa svojim trogodišnjim sinom - saopćila je pakistanska policija.

Ovo je prvo ubistvo jednog poslaničkog kandidata od početka predizborne kampanje u Pakistanu koju su obilježile prijetnje i napadi talibana. Talibani su od 11. aprila ubili 62 osobe, navodi AFP.

Sadik Zaman Katak je bio kandidat Nacionalne partije Avami, vodeće sekularne stranke na sjeverozapadu Pakistana, gdje pretežno žive etnički Paštuni. Jedan od lidera te stranke je rekao da je Kataku prijećeno smrću.

"On se vraćao iz džamije poslije molitve s trogodišnjim sinom kada je naoružani napadač koji je prolazio na motoru otvorio vatru. Obojica su ubijeni", izjavio je glasnogovornik policije Imran Šokat.

Jedan od zvaničnika Katakove stranke Bašir Jan potvrdio je informaciju o napadu i ubistvu poslaničkog kandidata i njegovog sina.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za ovaj zločin, ali talibani su direktno prijetili Nacionalnoj partiji Avami i još dvijema vodećim strankama iz odlazeće vlade. Talibani tvrde da su izbori neislamski.