Svijet
0

U Pakistanu osmero mrtvih, oteta dva Kineza

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U sukobima sunitskih i šiitskih plemena u Pakistanu danas je ubijeno najmanje osam, a ranjeno 15 osoba, dok su talibani saopćili da su oteli dva Kineza i dva Pakistanca i poručili da će nastaviti s otmicama dok vlada ne obustavi napade na pobunjenike.

"U žestokoj razmjeni vatre ubijeno je osam, a ranjeno više od 15 ljudi", izjavio je jedan funkcioner poluautonomnog plemenskog regiona Kuram, u kojem se dogodio incident.

U plemenskim obračunima u Kuramu od početka augusta poginulo je oko 500, a povrijeđeno 700 osoba, podsjetile su agencije.

Talibani su, u međuvremenu, saopćili da su u petak, u blizini avganistanske granice, oteli dvojicu kineskih inženjera zaposlenih u jednoj kompaniji za telekomunikacije i dvojicu Pakistanaca - vozača i radnika osiguranja.

"Naš cilj je da naškodimo interesima vlade. Otet ćemo svakoga, bez obzira na to da li je Pakistanac ili Kinez, i nastavit ćemo s otmicama sve dok ne (vladine snage) ne prestanu da ubijaju naš narod", rekao je portparol talibana Muslim Han.

Kina, saveznica Islamabada, saopćila je da pokušava rasvijetliti događaj.

"Već smo zatražili od Pakistana da poduzme sve moguće napore u traganju za dvojicom otetih i radi očuvanja njihovih života", rekao je portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova Jiang Yu na konferenciji za novinare u Pekingu.

Kineski državljani na sjeverozapadu Pakistana bili su i ranije meta napada al-Qaide i talibanskih boraca.

Pobunjenici su u oktobru 2004. oteli dva kineska inženjera koji su radili na projektu hidroelektrane. U spasilačkoj misiji ubijen je jedan od talaca.

Pakistanska vlada je najavila da će suspendirati vojne akcije na sjeverozapadu zemlje zbog početka Ramazana, ali je upozorila da će snage sigurnosti uzvratiti na svaki eventualni napad.