Svijet
0

U Pakistanu neće biti uvedeno vanredno stanje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf ne namjerava zavesti vanredne mjere, uvesi ratni zakon ili vanredno stanje, bez obzira na političku nesigurnost i nasilje islamista koje pogađa zemlju, izjavio je u petak vladin zvaničnik.

"Ko je rekao da će se u zemlji uvesti ratni zakon? Nema ratnog zakona, neće biti zaveden", rekao je Malik Muhammad Qayyum pred Vrhovnim sudom, koji će 12. oktobra odlučiti o legalitetu ponovnog izbora Perveza Musharrafa za predsjednika.

Na pitanje o uspostavljanju vanrednog stanja u zemlji, on je odgovorio da je razgovarao s predsjednikom i da on ne namjerava uraditi tako nešto.

Benazir Bhutto, koja se u svoju zemlju vratila prije dvije sedmice, prije svog odlaska u četvrtak u Dubai, izjavila je u srijedu navečer da se plaši uspostavljanja vanrednog stanja u zemlji.

Vrhovni sud je još prije predsjedničkih izbora od 6. oktobra dobio žalbe opozicije, koja smatra da Ustav zabranjuje Musharrafu da se kandidira na predsjedničkim izborima, zadržavajući funkciju šefa oružanih snaga, te da predsjednika ne smiju birati dosadašnje nacionalne i pokrajinske skupštine, u kojima on ima veliku podršku, već one skupštine koje će biti formirane nakon parlamentarnih izbora.

Zemlja se suočava s valom nasilja bez presedana. Od polovine jula, Pakistan, nuklearna sila sa 160 miliona muslimana, zahvaćen je valom krvavih samoubilačkih napada u kojima je ubijeno 420 osoba, a koje su počinili islamisti raznih radikalnih pokreta.

Najgori samoubilački napd desio se 18. oktobra po povratku Benazir Bhutto u Karači, kada je ubijeno 139 ljudi.