Svijet
293

U padu krana u Haremi-šerifu u Meki preko 60 osoba poginulo, među njima i hadžije

Klix.ba
(Foto: Instagram)
Najmanje 60 osoba je poginulo kada se u blizini Haremi-šerifa, najsvetijeg mjesta za muslimane koji okružuje Kabu, srušio kran, objavila je televizija Al-Arabija.

Rušenje krana izazvale su oluje koje već nekoliko dana pogađaju Saudijsku Arabiju. Pored većeg broja mrtvih, prijavljeno je da ima i povrijeđenih.

Vlasti Saudijske Arabije su potvrdile incident ali nisu davale nikakva dodatna pojašnjenja. Jedino je ministar unutrašnjih poslova Saudijske Arabije potvrdio da je povrijeđeno najmanje 150 osoba.

Nevrijeme u Meki danas je počelo oko 18 sati po lokalnom vremenu. Pored kiše, puhali su i vjetrovi jačine i do 100 kilometara na sat.

Kran je pao na jedno od najprometnijih mjesta, a bio je visok preko stotinu metara i težak nekoliko tona. Mjesto na koje je kran pao ustvari je početna tačke s koje kreće obavljanje obreda između Safe i Merve. Kran je prilikom pada probio cijelu jednu etažu.

Nakon nesreće, cijeli Haremi-šerif je zatvoren a na mjestu je bilo prisutno više vatrogasnih auta i kola hitne pomoći.

Mediji navode da među poginulima i povrijeđenima ima i budućih hadžija koji ovih dana pristižu u Meku da bi obavili hadž.