Svijet
19

U Oxfordovom udžbeniku geografije Krim ucrtan kao dio Rusije

Klix.ba
Google Maps
Google Maps
Jedan od vodećih svjetskih izdavača akademske literature Oxford University Press u novom izdanju udžbenika geografije Krim je smjestio u granice ruske teritorije.

Autori novog udžbenika očito su nastojali najnovije geopolitičke promjene uvrstiti u literaturu. Tako se u lekciji o Rusiji ta zemlja opisuje ilustrovanim mapama na kojima je Krim sastavni dio Rusije.

Foto: Twitter
Foto: Twitter
U knjizi se navodi kako je Krim sastavni dio Rusije od 2014. godine, nakon što je referendumom izglasano odvajanje od Ukrajine.

Podsjećamo, na referendumu u martu 2014. godine 96,7 posto građana je glasalo za pripajanje Rusiji. Međutim, Evropska unija, kao ni SAD, nikada nisu priznale tu odluku, pa su Rusiji čak nametnute i sankcije.

Ukrajinska ambasada u Velikoj Britaniji uputila je žalbu Oxfordu tražeći da se ta greška odmah ispravi, a ukoliko se to ne desi, uslijedit će tužba.

Kroz historiju Krim je bio sastavni dio Rusije od 1784. do 1954. godine, kada je sovjetski lider Nikita Hruščov, koji je rodom iz Ukrajine, predao upravu nad poluotokom vlastima u Kijevu.