Norveška
0

U Oslu počinje suđenje Andersu Breiviku za ubistva

Klix.ba
Anders Breivik u sudnici (Foto: Arhiv/AFP)
Anders Breivik u sudnici (Foto: Arhiv/AFP)
U Oslu u ponedjeljak počinje suđenje Andersu Behringu Breiviku, koji je aktivirao bombe i masakrirao mlade ljude u kampu u Norveškoj.

Breivik je optužen da je ubio 77 ljudi. Osmero njih je poginulo nakon eksplozija bombi, dok je ostale ubio u kampu koji je organizovala Laburistička stranka na otoku Utoya. Breivikove žrtve su bili uglavnom tinejdžeri. On je ubistva priznao, ali se ne osjeća odgovornim. Izjavio je da je stranka bila legitimna meta jer toleriše muslimane.

Ukoliko sud proglasi Breivika neuračunljivim, bit će smješten u psihijatrijsku ustanovu, no, ukoliko bude proglašen mentalno stabilnim, ići će u zatvor. Breiviku prijeti kazna od 21 godine iza rešetaka. Ona bi mogla biti produžena te bi onda ostao doživotno u zatvoru.

BBC-jev dopisnik iz Osla Steve Rosenberg je rekao da ne očekuje da će se Breivik pokajati za svoja nedjela.

Suđenje Breiviku počinje u 9 sati po lokalnom vremenu. Prvog dana će biti iznesene optužbe, a Breivik će se izjasniti o krivici.

Jorid Nordmelan, koja je preživjela masakr na otoku Utoya, za BBC je izjavila da će doći na suđenje kako bi čula Breivikovo svjedočenje.

"Ovo je historijski dan za Norvežane. Nikada nismo imali jedno ovakvo suđenje, tako da ne znamo šta će se dogoditi. Tužitelji su mi rekli da će učiniti sve kako bi ljudi mogli osjetiti šta je Breivik učinio", izjavila je Nordmelanova.