Nova otkrića o nesreći iz 2009.
0

VIDEO / U olupini aviona Air Francea pronađena tijela putnika, mogu se identifikovati

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U dijelovima olupine aviona kompanije Air France, koja je tokom vikenda pronađena u Atlantiku, nalaze se i tijela putnika poginulih kada se letjelica srušila 1. juna 2009. godine, saopštila je danas francuska Vlada.

Avion se srušio 1. juna 2009. godine na putu iz Rio de Janeira ka Parizu i poginula su svih 228 putnika i članova posade.

Francuski Biro za istrage i analizu (BEAR) saopštio je ranije da je pronađena olupina, uključujući motor i dijelove trupa, dok je ministar za ekologiju Nathalie Kosciusko-Morizet rekla da su otkrivena i ljudski posmrtni ostaci.

"Pronađena su tijela... Identifikacija je moguća", rekla je Kosciusko-Morizet francuskom radiju "Inter".

Zvaničnik iz Ministarstva za saobraćaj Thierry Mariani rekao je da će porodice nastradalih biti obaviještene o otkriću na sastanku na kraju sedmice i da do tada javnosti neće biti saopšteni drugi detalji.

On je potvrdio da su otkrivena tijela, ali i da će neki detalji biti predočeni isključivo porodicama nastradalih zbog osjetljivosti teme. 

Otkriće dijelova olupine aviona probudilo je i nade da će biti pronađene crne kutije sa podacima o letu.Ovo je četvrti pokušaj pronalaženja olupine i crnih kutija sa podacima o letu. Istraga je počela preoteklog mjeseca, a potragu zajednički finansiraju Air France i proizvođač aviona Airbus. 
U pretrazi su bili uključeni specijalizovani roboti koji su zaranjali i dubinu i od 4.000 metara u vode između Brazila i zapadne Afrike. Uzrok nesreće još je nepoznat, a Airbus ističe da niko sa sigurnošću ne može ni da tvrdi šta se dogodilo dok ne budu pronađene crne kutije.