Svijet
0

U olujnom nevremenu s tornadima 20 mrtvih u Alabami i Georgiji

FENA
Najmanje 20 osoba je poginulo u olujnom nevremenu praćenom tornadima koje je u četvrtak zahvatilo Alabamu i Georgiju na jugoistoku SAD-a i načinjena je velika materijalna šteta, zbog koje je u stradalim područjima proglašeno vanrendno stanje.

U tornadu koji je pogodio grad Enterprise u Alabami urušio se krov i zid jedne srednje škole pri čemu je poginulo osam učenika.

U okrugu Wilcox, na zapadu Alabame, poginula jedna osoba a u cijeloj državi više od 50 ozlijeđenih primljeno je u bolnice.

Nakon Alabame olujni sustav prešao u Georgiju gdje je tornado pogodio regionalnu bolnicu u gradu Americus, 190 km južno od Atlante, izbijajući prozore, prevrćući automobile i ostavivši iz sebe najmanje dvije žrtve.

Medicinsko osoblje i volonteri su tokom noći evakirali desetke pacijenata iz bolnice.

Još šest osoba poginulo je kada je tornado zahvatio grad Newton u Georgiji, uništivši nekoliko kuća, rekao je u petak šef lokalnih vatrogasaca.

Olujno nevrijeme s tornadima prohujalo je cijelim područjem od Meksičkog zaljeva do Kansasa.

Tornada su na svom putu oštetila hiljade kuća i drugih objekata, te čupala stabla i telefonske stupove, tako da su mnoga područja ostala bez struje.

U Alabami je poginulo 10 osoba, u Georgiji devet i jedna 7-godišnjakinja u Missuriju.

Predsjednik Bush razgovarao je u petak s guverenrima Alabame i Georgije, izrazio im sućut zbog žrtva i najavio upućivanje pomoći postradalim područjima, koja će posjetiti u subotu.

U sjevernijim dijelovima SAD-a, prenosi Hina, nevrijeme je izazvalo obilne sniježne padavline koje su dovele do zatvaranje dionica autocesta i drugih teškoća u pronmetu.