SAD
0

U oluji poginulo najmanje 259 ljudi

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U najvećem olujnom talasu praćenom tornadima na jugu SAD u posljednjih 40 godina poginulo je najmanje 259 ljudi, saopštili su zvaničnici.

Serija razornih tornada trajala je nekoliko dana. U nekim područjima zbrisana su čitava naselja, automobili su prevrnuti, a drveće i stubovi strujne mreže počupani.

Najmanje 162 osobe poginule su u Alabami, najteže pogođenoj američkoj državi, koja je pretrpjela i veliku materijalnu štetu, izjavio je guverner Robert Bentley.

Tornado širine 1,6 kilometara, koji razorio je grad Tuskcaloosau, sjedište Univerziteta Alabame, možda je bio najveći u istoriji ove države, navode stručnjaci. U gradu je poginulo 37 ljudi, a među žrtvama ima i studenata.

Predsjednik SAD Barack Obama sutra će posjetiti Alabamu kako bi se lično uvjerio u razmjere štete i sastao se sa lokalnim guvernerom, saopštila je Bijela kuća.

Obama je proglasio vanredno stanje u Alabami i naredio slanje federalne pomoći.

Prema preliminarnim podacima, 32 osobe  poginule su u Mississippiju, 30 u Tennesseeju, 11 u Arkansasu, 14 u Georgiji, osam u Virginiji i dvije u Luisijani.
Očekuje se da će nuklearna elektrana Browns  Ferry u Alabami ostati zatvorena danima, a možda i sedmicama, dok tehničari ne poprave prekinute strujne dalekovode. Oko milion stanovnika Alabame trnutno nema električnu energiju.