Nuklearka Fukushima
0

U okean ispušteno 11.500 tona radioaktivne vode

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Japan je primoran da u okean ispusti 11.500 tona vode kontaminirane slabom radijacijom iz oštećene nuklearne elektrane Fukushima, izjavio je večeras u Beču zvaničnik japanske agencije za nuklearnu bezbjednost Koiciro Nakamura.

"Ukupna količina vode je 11.500 tona", rekao je Nakamura, zamjenik generalnog direktora agencije za industrijsku i nuklearnu bezbjednost, odgovarajući na pitanje koliko će vode biti ispušteno u okean.

On je dodao da je ova mjera neophodna da bi se izbjegao veći rizik. Tokijska elektrodistribucija (TEPCO), koja je operator elektrane, ranije je saopštila da će biti ispušteno više od 10.000 tona kontaminirane vode.

Japanski stručnjaci kažu da se u elektrani mora osloboditi prostor za skladištenje vode koja je kontaminirana jačom radijacijom iz reaktora broj dva.

Tokom vikenda utvrđeno je da na reaktoru postoji rupa prečnika 20 centimetara. Pokušaj da se oštećenje zatvori polimerom nije uspio, a radnici sada pokušavaju da utvrde kuda otiče ozračena voda.

TEPCO već tri sedmice pokušava da sanira posljedice oštećenja koja su na elektrani nastala usljed snažnog zemljotresa i cunamija.