Ubijeno 2.000 osoba
3

U Obaminom mandatu ubijeno više civila nego u Bushovom

SRNA
Bespilotne letjelice SAD ubile su mnoge civile u navodnim misijama protiv terorista. U posljednjih sedam godina ubijeno je oko 2 000 osoba , pa su na zahtjev mnogih zemalja UN pozvale Washington da istraži te slučajeve.

Prema podacima globalnih medija, za vrijeme mandata Baracka Obame u Bijeloj kući broj letova uvećan je skoro pet puta u odnosu na osmogodišnji mandat Georgea Busha, koji je smatran "jastrebom" i zagovornikom ratova.

Tehnologije bespilotnih letjelica omogućavaju da se "dohvate" ranije nedostupni ciljevi, ali to se postiže po cijenu života civila.

Eksperti upozoravaju da uređaji ne omogućavaju da se izdaleka razlikuje terorista od civila.

Ali, to ne opravdava odluke da se ubijaju ljudi, i loši i dobri, prepuštajući ih sudu viših sila, napominju kritičari ovakvih akcija.

"Odluku da se gađa ili ne donosi čovjek, a ne kompjuter. Makar i pilot koji upravlja sa distance.

Ni pilotu, ni operateru bespilotne letjelice ne polazi uvijek za rukom da odredi stopostotno da li se na zemlji zaista nalaze teroristi ili neko ko na njih samo liči", ističu eksperti.

Stalno uvećanje broja civilnih žrtava ubijenih za vrijeme bespilotnih avio-napada na teroriste zabrinulo je UN. Izvjestilac organizacije Ben Emmerson pozvao je SAD da pomognu u istrazi ovih pogibija.

Rusija, Kina i Pakistan podržali su ovu inicijativu.

Istraga ubistva civila zbog upotrebe bespilotnih letjelica je neophodna, ali ne treba očekivati da će ona dovesti do zabrane njihovog korišćenja u vojne svrhe, navode vojni ekksperti.

Bespilotne letjelice se prave da bi učinile napade selektivnijim u odnosu na pilotiranu avijaciju. To je preciznije oružje. To je nov, vrlo perspektivan sistem oružja, klasa koja se vrlo aktivno razvija u čitavom svijetu.

Ipak, svi smatraju da bespilotne letjelice kao sredstava vođenja oružane borbe treba da budu dovedene u sklad sa zahtjevima međunarodnog humanitarnog prava.