Presedan
0

U Obaminom helikopteru ženska posada

FENA
Prvi veliki govor Baracka Obame o temi rasnog pitanja privlači u subotu dosta pažnje londonskih dnevnika.

U ovom istorijskom obraćanju najstarijoj organizaciji za građanska prava crnaca (NAACP), predsjednik Obama je pozvao mlade Afro-Amerikance da teže ka "višim ciljevima" od repa i košarke, a roditelje da uče djecu kako, uprkos tome što je "bol diskriminacije" još prisutan, nemaju izgovor za nepostizanje uspjeha.

Independent i Times primjećuju da je Obama dosad izbjegavao da podsjeća na svoje mješovito rasno porijeklo, ali da je ovaj govor po prvi put bio na momente više lični, nego politički, da je po ritmu i riječniku nalikovao propovjedi, što pokazuje da je to bio govor crnog predsjednika svojim crnim sugrađanima.

Ovo ga čini zaista jedinstvenim u vašingtonskom establišmentu i provincijalnoj Americi, i dodatno ističe u prvi plan činjenicu da je za kratko vrijeme uspio da se ustoliči kao predsjednik svih Amerikanaca, primjećuje Independent u svom uredničkom komentaru.

Guardian prenosi i da je američki predsjednik napravio još jedan presedan letjevši do New Yorka predsjedničkim helikopterom Marine One kojim je upravljala kompletno ženska posada, pod komandom majora Jennifer Grieves.