Svijet
5

U novoj franucskoj vladi isti broj muškaraca i žena

FENA
Francois Hollande (Foto: Arhiv/AFP)
Francois Hollande (Foto: Arhiv/AFP)
Francuski predsjednik Francois Hollande u srijedu je objavio imena ministara u svojoj vladi, među kojima je bivši francuski premijer Laurent Fabius (65), imenovan na mjesto ministra vanjskih poslova i 54-godišnji Pierre Moscovici, imenovan na dužnost ministra privrede i finansija.

Jean-Yves Le Drian (64) bit će novi francuski ministar odbrane, a Manuel Valls ministar unutarnjih poslova. Dužnost ministra rada obavljat će njegov bliski saradnik Michel Sapin, a novome ministru finansija Moscoviciju će u trenutku krize u eurozoni pomoćnik biti Jerome Cahuzac. U utorak je Hollande na mjesto premijera postavio Jean-Marca Ayraulta, javila je Hina.

Vladu čine 34 člana, ne računajući premijera, a u skladu s obećanjem što ga je Hollande dao u predizbornoj kampanji, u vladi će sjediti jednak broj žena i muškaraca. No, najprestižnija ministarska mjesta - vanjske poslove, privreda i finansije te odbranu i unutarnje poslove - Hollande je dodijelio svojim muškim kolegama, uz izuzetak ministrice pravosuđa Christiane Taubire.

Nova ministrica za socijalna pitanja i zdravstvo je 53-godišnja Marisol Touraine, a ministrica kulture Aurelie Filipetti. Dužnost ministrice za prava žena i glasnogovornice vlade dodijeljena je 34-godišnjoj Francuskinji marokanskog podrijetla Najat Vallaud-Belkacem.