Pakistan
0

U novim sukobima ubijeno 10 pobunjenika

FENA
Pakistanske sigurnosne snage u novim sukobima na granici s Afganistanom ubile su 10 osumnjičenih pobunjenika i ranile 25 drugih u nedjelju, kazali su vladini zvaničnici.

Više od 100 ljudi, većinom pobunjenika, ubijeno je u borbama u plemenskom regionu Bajur u posljednjih pet dana, javio je AP.

Sumnja se da se u ovom regionu krije vođa Al-Qaide Osama bin Laden i drugi čovjek ove terorističke mreže Ayman al-Zawahri. Region je u fokusu snažne pakistanske vojne ofanzive i velika zabrinutost za Sjedinjene Države.

Sigurnosne snage koristile su borbene helikoptere, vojne avione i tešku artiljeriju tokom napada na pozicije pobunjenika na područjima Loi Sam, Rashakai, Tang Khata i Gollokass u nedjelju, kazao je visoki vladin zvaničnik.

"U novim operacijama, koje su počele ovog jutra, sigurnosne snage ubile su više od 10 pobunjenika", kazao je on, dodavši da "ovaj broj može rasti jer se borbe nastavljaju".

Vlada je prošlog mjeseca kazala da će prekinuti vojne operacije u Bajuru tokom muslimanskog svetog mjeseca ramazana, ali je zadržala pravo da odgovori na napade. Nije jasno da li će se nedjeljna ofanziva nastaviti kroz ostatak ramazana.

Stotine militanata ubijene su u augustu u Bajuru tokom vojne ofanzive.