Šri Lanka
0

U novim sukobima ubijena 43 pobunjenika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U novim borbama na dalekom sjeveru Šri Lanke ubijena su 34 pobunjenika Tamilskih tigrova i devet vojnika, saopćila je vojska u ponedjeljak, dok vladine snage nastavljaju s ofanzivom ka sjevernom uporištu pobunjenika.

Borbe su uslijedile nekoliko dana nakon što je vojska javila da je ušla u pobunjeničku de facto prijestonicu na sjeveru zemlje u jeku svakodnevnih kopnenih, morskih i zračnih napada na sjeverne teritorije pod pobunjeničkom kontrolom.

"Od nedjelje su vojnici ubili 34 terorista LTTE-a (Oslobodilački tigrovi Tamilskog ilama) i ranili još 33", izjavio je portparol u Medijskom centru za nacionalnu sigurnost, koji je tražio da ne bude imenovan u skladu s politikom centra, javio je Reuters.

"Devet vojnika također je poginulo i 15 je ranjeno u borbama", kazao je.

Tigrovi, koji se bore za nezavisnu državu na sjeveru i istoku Šri Lanke za etničke Tamile, manjinu u većinskoj sinhaleškoj zemlji, nisu bili odmah dostupni radi komentara. Borbe su izbile kada su regionalni lideri potpisali sporazum o saradnji u Colombu u nedjelju koji ima za cilj borbu protiv terorizma, zaključujući 15. samit Južnoazijskog udruženja za regionalnu saradnju (SAARC).

SAARC okuplja Bangladeš, Butan, Indiju, Maldive, Nepal, Pakistan, Šri Lanku i Afganistan. Oko 19.000 dodatnih policajaca i vojnika razmješteno je u prijestonicu radi osiguravanja skupa.

Pobunjenici Tamilskih tigrova, koje su neke zemlje označile kao terorističku grupu, proglasili su desetodnevno jednostrano primirje s početkom od 26. jula kao gest dobre volje radi održavanja samita, ali ga je vlada odbacila tvrdeći da nije primila nikakvu zvaničnu obavijest i da je skeptična prema objavi.

Vlada Šri Lanke provodi taktiku koja ima za cilj postepeno preuzimanje sjevernog uporišta Tigrova i dobijanje 25-godišnjeg građanskog rata koji je odnio više od 70.000 života.

Analitičari tvrde da je vojska u prednosti u posljednjoj fazi rata, uzimajući u obzir njenu superiornu zračnu silu, broj vojnika i površine terena koje je već zauzela na istoku ostrva. Oni, međutim, još ne vide jasnog pobjednika na horizontu.