Svijet
0

U novim sukobima u Šri Lanki 29 ubijenih

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U novim borbama između vladinih snaga i pobunjenih Tamilskih tigrova duž sjevernih linija fronta u Šri Lanki ubijeno je 27 pobunjenika i dva vojnika, saopćila je vojska u srijedu.

Borbe su izbile u oblastima Vavuniya i Welioya koje se graniče s pobunjeničkom de facto državom na sjeveru zemlje, saopćila je vojska, javlja AP.

U borbama u Vavuniyi ubijeno je 16 pobunjenika i jedan vojnik, dok je u obližnjoj Welioyi poginulo 11 vojnika i jedan vojnik, saopćio je vojni glasnogovornik.

Pobunjenički glasnogovornik Rasiah Ilanthirayan nije bio odmah dostupan radi komentara.

Nije bilo moguće nezavisno potvrditi vojni izvještaj jer je novinarima zabranjen ulazak u džungle na sjeveru u kojima se odvija većina bitaka. Svaka strana po običaju preuveličava neprijateljske žrtve i umanjuje vlastite.

Vlada je ranije najavila da će poraziti pobunjenike do kraja godine. Vojni zapovjednik otoka general pukovnik Sarath Fonseka ipak je izjavio novinarima u ponedjeljak kako je moguće da će trebati još jedna godina da se pobunjenici poraze.

Tamilski tigrovi bore se od 1983. da stvore nezavisnu državu za manjinske Tamile, koje su marginalizirale brojne vlade pod dominacijom većinskih Sinhaleza. Više od 70.000 ljudi ubijeno je otada u sukobima.