Svijet
0

U novim sukobima u Somaliji ubijeno 69 ljudi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pobunjenici su se u srijedu, drugi dan zaredom, nastavili sukobljavati sa somalskom policijom i mirovnjacima Afričke unije (AU), dok je broj ubijenih u najtežim sukobima u više sedmica porastao na najmanje 69 ljudi, saopćili su svjedoci i grupe za ljudska prava.

"U borbama je ubijeno 48 civila, a ranjeno ih je 90 u proteklih 30 sati", izjavio je Ali Yasin Gedi, potpredsjednik lokalne grupe Elman za mir i ljudska prava, javio je Reuters.

Svjedoci su javili da je najmanje 15 islamističkih boraca i šest policajaca također ubijeno u razmjeni vatre i od minobacačkih granata čije eksplozije potresaju prijestonicu već dva dana.

Nasilje je izbilo samo nekoliko dana nakon što se novi predsjednik šejh Sharif Cheikh Ahmed vratio u Mogadish kako bi predstavio novu vladu nacionalnog jedinstva, u petnaestom pokušaju da se uvede mir u posrnuloj državi Roga Afrike od 1991.

Tvrodokorna islamistička grupa Al-Shabaab i ostale milicije bore se protiv Ahmedove vlade i mirovnih snaga AU-a smještenih u prijestonici, koje broje 3.500 ljudi.

Pored sukoba u Mogadishu, Al-Shabaab je također preuzeo južnocentralni grad Hudur od provladinih milicija nakon kratke borbe u srijedu, saopćili su mještani.