Svijet
0

U novim sukobima u Afganistanu ubijeno više od 100 ljudi

FENA
AP
AP
Talibanski militanti zauzeli su oblast u južnom Afganistanu i nastoje preuzeti kontrolu nad drugim ključnim područjem, izazivajući žestoke sukobe s NATO-vim i afganistanskim snagama u kojima je više od 100 ljudi ubijeno tokom tri dana, saopćili su zvaničnici u utorak.

Na stotine talibanskih boraca pokrenulo je napade na policijske položaje u blizini strateškog grada Chore u pokrajini Uruzgan u subotu, prisiljavajući NATO da, uz podršku borbenih aviona, odgovori na napad. Borbe su nastavljene u utorak, a neki zvaničnici su izvijestili da je bilo na desetke civilnih žrtava, javio je AP.

Također u ponedjeljak navečer, talibani su okupirali oblast Miya Nishin u susjednoj pokrajini Kandahar, saopćio je pokrajinski policijski načelnik Esmatullah Alizai. Vlasti planiraju operaciju preuzimanja udaljenog područja, kazao je. Pobunjenički prodor na jugu izgledao je kao najveća talibanska ofanziva u ovoj godini i označava promjenu taktike.

Do sada su se militanti uglavnom oslanjali na samoubilačke bombaške napade i podmetanje bombi kraj puteva u ovoj godini, dok su NATO snage pojačale svoje operacije kako bi ih iskorijenile. Nasilje se pojačalo, odnoseći oko 2.400 života tokom 2007., sudeći po statistici Associated Presa zasnovanoj na brojkama zapadne vojne sile i afganistanskih zvaničnika.

Precizan broj žrtava u posljednjim sukobima nije bio dostupan zbog nastavka borbi, iako su dvojica afganistanskih zvaničnika saopćila da je ubijeno više od 100 ljudi, među njima najmanje 16 policajaca. Holandski vojnik također je poginuo, a trojica su ranjena.

Mula Ahmidullah Khan, predsjednik pokrajinskog vijeća Uzurgana, procijenio je da je u sukobima u Chori ubijeno 60 civila, 70 sumnjivih talibanskih militanata i 16 afganistanskih policajaca.

"Razgovarao sam s predsjednikom Karzaijem i zatražio od njega da pošalje helikoptere kako bi prebacili ranjenike u Kabul", kazao je.

Zvaničnik blizak guverneru, koji je tražio da ne bude imenovan kada je govorio o preliminarnim procjenama, izjavio je da je 70 do 75 civila ubijeno ili ranjeno, dok je više od 100 talibana i više od 35 policajaca ubijeno.