Svijet
0

U novim borbama u Šri Lanki ubijeno 36 ljudi

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U novom valu borbi širom nemirnih regija Šri Lanke ubijena su najmanje 32 tamilska pobunjenika i četiri vladina vojnika, saopćila je vojska u srijedu.

Borbe su eskalirale u posljednjim mjesecima dok vladine snage nastoje prodrijeti u sjeverna uporišta Tamilskih tigrova na četiri fronta. Vlada je obećala osvojiti teritoriju pod vlašću pobunjenika i slomiti pobunjenike do kraja godine.

Posljednji sukobi desili su se u utorak u područjima Mannar, Vavuniya, Welioya i Jaffna koja graniče s de facto državom gerilaca, saopćio je vojni portparol, brigadir Udaya Nanayakkara, javio je AP.

Vladini vojnici napredovali su prema pobunjeničkoj teritoriji u oblasti Mannar iz tri pravca, zauzimajući oko 1,6 kvadratnih kilometara teritorije u bici u kojoj je ubijeno 10 pobunjenika i ranjeno pet vojnika, kazao je Nanayakkara. U ostalim borbama u Mannaru ubijena su tri pobunjenika i jedan vojnik, kazao je.

U odvojenim sukobima u Vavuniyi ubijeno je 13 pobunjenika i jedan vojnik, dok je u borbama u Jaffni i Welioyi ubijeno šest pobunjenika i dva vojnika, kazao je Nanayakkara.

Također u utorak, vojni avioni bombardovali su bazu za obuku u pobunjeničkom uporištu Mullativu, dok su helikopteri s topovnjačama napali pobunjeničke bunkere duž linija fronta u Mannaru, navodi vojska u saopćenju.

Vojska nije pružila nikakve podatke o žrtvama ili šteti od zračnih napada.

Pobunjenički portparol Thaya Master potvrdio je da su u Mannaru u utorak bile žestoke borbe, ali nije objavio broj žrtava. Odbio je komentirati ostale sukobe, rekavši kako mu je potrebno provjeriti navode vojske kod svojih nadređenih.

Nije bilo moguće nezavisno potvrditi vojne izvještaje jer je novinarima zabranjen ulazak u južne džungle gdje se odvija većina bitaka. Svaka strana obično preuveličava neprijateljske žrtve i umanjuje vlastite.

Tamilski tigrovi se bore od 1983. za stvaranje nezavisne države za manjinske Tamile, koje marginaliziraju vlade kojima kontroliraju većinski Sinhalezi. Više od 70.000 ljudi ubijeno je u sukobu.