Norveška
0

U novembru ročište Sakibu Dautoviću

FENA
Norveški regionalni sud odbio je isporučiti Sakiba Dautovića ovdašnjim vlastima zbog "nezadovoljavajućih" uvjeta u zatvorima, javio je u utorak BIRN-Justice Report.

O njegovoj daljoj sudbini, uvjetima eventualne deportacije ili suđenju u Norveškoj, odlučivat će se na ročištima 11. i 12. novembar.

Dautović nema norveško državljanstvo, te bi po pravilima mogao biti isporučen.

Norveške vlasti su u maju 2007. godine uhapsile Dautovića pod sumnjom da je kao pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (NOAPZB) učestvovao u zločinima počinjenim na području Velike Kladuše.

Pri donošenju odluke sud se pozvao na odluku Evropskog suda za ljudska prava od 27. maja ove godine u kojoj se navodi da su "zbog nacionalnih različitosti" u zatvoru u Zenici prekršena ljudska prava pojedinih zatvorenika. Zbog tih činjenica sud je također izrazio bojazan da bi Dautović također mogao imati problema s ''drugim zatvorenicima i stražarima koji bi ga mogli smatrati izdajnikom''.

Mnoge međunarodne i domaće organizacije su u nekoliko navrata ukazivale na loše stanje u zatvorima širom BiH zbog čega su zagovarale gradnju državnog zatvora koji bi trebao ispunjavati evropske standarde.

Regionalni sud, kako pišu norveški mediji, mogao bi odlučiti da Dautovića isporuči vlastima u BiH ukoliko one daju garanciju da su problemi u zatvorima riješeni ili u drugom slučaju da mu se sudi u Norveškoj.

Norveška je 2007. usvojila nove zakone koji obuhvataju zločin protiv čovječnosti, ratni zločin, genocid i terorizam.

Krajem augusta ove godine u Oslu je počelo suđenje Mirsadu Repku, bivšem pripadniku Hrvatskih oružanih snaga (HOS), optuženom za zločine počinjene u logoru Dretelj u blizini Čapljine u toku 1992. Suđenje Repku jer prvo suđenje za ratne zločine nakon Drugog svjetskog rata u Norveškoj.

Repak i Dautović su samo dvojica od nekoliko desetina osoba iz bivše Jugoslavije kojima prijeti suđenje ili deportacija zbog ratnih zločina.