Svijet
1

U novembru i Njemačka uvodi treći spol u dokumente

Klix.ba
Njemačka će postati prva evropska zemlja koja će uvesti treći, "neopredijeljeni" spol u rodne listove. Evropska unija, koja se trudi da koordinira borbu protiv diskriminacije u zemljama članicama, zaostaje po ovom pitanju.

Opcija izbora praznog polja umjesto uobičajenih "muško" ili "žensko" na rodnim listovima u Njemačkoj će biti dostupna od 1. novembra. Ova zakonodavna promjena omogućit će roditeljima da opciju biranja unošenja spola ostave za kasnije, ukoliko je beba rođena sa oznakama oba spola. Prema novom zakonu, pojedinci se također mogu izjasniti da ostanu spolno neopredijeljeni.

Njemačka je prva evropska zemlja koja uvodi ovu opciju, koju njemački mediji nazivaju "pravnom revolucijom". Ostaje nejasno kako će se ova promjena odraziti na druge lične dokumente u kojima se nalazi spolno opredijeljenje. Njemačka publikacija o porodičnom pravu, FamRZ, pozvala je da se treća kategorija označava slovom "X".

Zakon je donesen još u maju, samo šest sedmica nakon što je Australija postala prva zemlja na svijetu koja je uvela pravne smjernice za spolno prepoznavanje. U australskom sistemu pojedinci mogu odabrati treću kategoriju u svim ličnim dokumentima, nevezano za to da li su prošli operaciju promjene spola i hormonsku terapiju.

Pored Njemačke, Finska je jedina članica EU koja je napravila značajan progres u oblasti prepoznavanja trećeg spola, Uprkos pokušajima, birokratske prepreke dovele su do toga da na vidiku još uvijek nema konkretnih zakonodavnih promjena.