Svijet
0

U njemačkom masakru stradao i jedan Hrvat

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Među 15 žrtava masakra koji se dogodio u srijedu u Njemačkoj bio je i jedan Hrvat, potvrđeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) RH.

Policijski izvještaj još nije gotov i očekuje se u četvrtak, ali Hina neslužbeno saznaje da je riječ o Denisu Puljiću koji je bio vlasnik auto-salona. MVPEI je potvrdio da je konzulat u Stuttgartu poslao izraze sućuti njegovoj porodici.

Denisa Puljića ubio je poludjeli mladić Tim Kretschmer u auto-salonu, nakon masakra u školi u Winnendenu kamo je upao naoružan i odjeven u crnu maskirnu vojničku uniformu.

Zasad se zna da je 17-godišnji Kretschmer oko 9:30 sati ušao u srednju školu u Winnendenu i ondje hicima iz pištolja marke Beretta ustrijelio desetero učenika i tri učiteljice od kojih je jedna bila pripravnica. Nakon izlaska iz škole Kretschmer je ustrijelio jednog zaposlenika obližnje psihijatrije te se zatim u ukradenom automobilu uputio u 40 km udaljeni Esslingen gdje je pucao u automobilskom salonu. Nakon toga je došlo do pucnjave između počinitelja i policije i dvojica policajaca teže su ranjena, a na kraju je i sam Kretschmer zadobio smrtonosne ozljede.

"Ovo je dan žalosti za cijelu Njemačku i mi smo u mislima i molitvama s rodbinom poginulih", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel tokom izvanredne sjednice za štampu.

Policija pretpostavlja da oružje kojim je počinjen zločin potječe iz bogate kolekcije oružja počiniteljeva oca koji se bavi streljaštvom, a još se ne zna je li oružje bilo osigurano kako to nalažu propisi o posjedovanju vatrenog oružja.