Strah od trovanja
0

U Njemačkoj zatvoreno više od 900 farmi

FENA
Foto: PA
Foto: PA
U Njemačkoj su zbog rizika od trovanja dioksinom zatvorene 934 farme svinja, peradi i koka nosilica, saopćilo je u subotu ministarstvo poljoprivrede.

"Farme su zatvorene kada su vlasti otkrile da jedan proizvođač hrane za životinje u regionalnoj državi Donja Saksonija nije dostavio potpunu listu farmi koje je snabdijevao hranom za stoku", precizirala je ministrica poljoprivrede Isle Aigner u saopćenju, prenosi AFP.

"Donja Saksonija je upozorila tužiteljstvo da se možda radi o teškom nemaru i radnjama s predumišljajem", precizirala je ministrica.

Regionalne vlasti Donje Saksonije smatraju da su proizvodi s ovih farmi, u prvom redu jaja, mogli biti prodani desetak dana prije nego što je slučaj otkriven.

"Treba otkriti zašto je proizvođač hrane za stoku tek nakon velikih pritisaka vlasti dostavio potpunu listu svojih klijenata", kazala je regionalna ministrica poljoprivrede Donje Saksonije.

Pitanje sigurnosti hrane je došlo u središte rasprava u Njemačkoj kada je u početkom januara otkriveno da su svinjsko meso i jaja zatrovani dioksinom, visoko kancerogenim proizvodom.

U žiži skandala je jedan proizvođač prehrambenih i industrijskih masnoća osumnjičen da je svjesno isporučio proizvođačima hrane za stoku masnoće namijenjene industriji.

Ministrica Aigner je u petak prezentirala katalog mjera za jačanje sigurnosti hrane i zaštitu potrošača.