Svijet
0

U Njemačkoj sve više siromašne djece

FENA
Usprkos gospodarskom oporavku u Njemačkoj gotovo dva miliona djece ispod 15 godina živi u siromaštvu, javlja dnevnik "Frankfurter Rundschau" u četvrtak.

"Od povoljnih gospodarskih trendova nažalost ne profitiraju osjetljive skupine poput samohranih majki", smatra kelnski sociolog Christoph Butterwegge.

"Poslodavci od radnika očekuju maksimalnu fleksibilnost, što samohrani roditelji ne mogu pružiti te tako i dalje ostaju nezaposleni, od čega najviše pate djeca", zaključio je Butterwegge.

"Frankfurter Rundschau" piše, pozivajući se na još neobjavljenu studiju Bremenskog instituta za istraživanje tržišta rada, da je u martu ove godine 1,93 miliona djece, ili 17 posto, mlađe od 15 godina živjelo u obiteljskim zajednicama koje žive od takozvane podrške za nezaposlene II, što je za 100.000 više nego u istom razdoblju prošle godine.

Podrška za nezaposlene II ili, kako je popularno zovu, Hartz IV, po njezinom tvorcu, nekadašnjem menadžeru Volkswagena i savjetniku bivšeg kancelara Gerharda Schroedera - Peteru Hartzu, uvedena je prije pet godina i djelimično je zamijenila podršku za socijalno ugrožene stanovnike.

Trenutno Hartz IV iznosi 345 eura mjesečno. Uz to dolazi i podrška za stanovanje te, ukoliko se među članovima obitelji nalaze i malodobna djeca, i dječiji doplatak.

U skupinu primatelja Hartz IV pomoći uglavnom spadaju osobe koje su već duže vrijeme bez posla, a zbog raznih činilaca, poput bolesti, samohranog roditeljstva ili nepoznavanja jezika, nemaju gotovo nikakvih izgleda za novo zaposlenje.

Kritičari smatraju da je uvođenjem Hartz IV prije pet godina Njemačka uvela klasno društvo te je iz društvenih tokova isključila osobe na rubu egzistencije.

U Njemačkoj se, prenosi Hina, siromašnim smatra svaka osoba kojoj na raspolaganju stoji manje od 60 posto prosječnog primanja, što za jednočlano kućanstvo iznosi 873 eura.