Dan sjećanja na mrtve
0

U Njemačkoj obilježena godišnjica Kristalne noći

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Njemačkoj je u ponedjeljak, istoga dana kada se proslavlja dvije decenije od pada Berlinskog zida, diljem zemlje - u sinagogama, na židovskim grobljima i ekumenskom božjom službom - obilježena i 71. godišnjica Kristalne noći, koja se smatra početkom organiziranog uništavanja evropskih Židova.

"Deveti novembar 1989. godine je dan radosti", ali Nijemci danas "na dan radosti ne zaboravljaju na 9. novembar 1938. godine", rekao je u ponedjeljak njemački predsjednik Horst Koehler i naglasio da su obje godišnjice – 9. novembar 1938. godine i 9. novembar 1989. povezane i današnji datum otprije 71 godine podsjeća na ubijanje stotine Židova i rušenje, paljanje i pljačkanje sinagoga diljem Njemačke.

"Podjela je mogla biti prevladana i zbog toga, jer je Njemačka izvukla nužnu pouku iz naše historije iz vremena 1933.-1945. godine", rekao je Koehler i dodao da je Njemačkoj, upravo zbog toga, svijet vjerovao 1989. godine.

"Zato smo ponovo postigli jedinstvo i slobodu", rekao je Koehler i dodao da će tu povezanost i iz svega toga rastuću odgovornost Nijemci uvijek imati u srcu.

Glavni tajnik Središnjeg židovskog vijeća Stephan Kramer rekao je da je pad Berlinskog zida povod za radost, ali da taj datum nikada ne smije potisne "Kristalnu noć", niti da postane "praznik 9. novembar".

Kramer je naglasio da danas za židovski zajednicu nije dan za slavlje.

"Za židovsku zajednicu 9. novembar nije dan za šatore s pivom i kobasicama i za koncerte, već dan sjećanja na milione mrtvih iz nacionalsocijalističkog režima holokausta", rekao je Kramer u izjavi medijima podom obljetnice "Kristalne noći".

On je ocijenio da i danas u mnogim krugovima njemačkog društva postoji mržnja prema Židovima i založio se za jaču borbu protiv antisemitizma.

"To je povod za brigu, i to opterećuje demokratiju", rekao je Kramer, koji je "Kristalnu noć" ocijenio početnom tačkom na putu državno organiziranog oduzimanja prava Židovima, deportacije i "industrijaliziranog" uništavanja evropskog židovstva.

Kramer je također rekao da je ujedinjenoj Evropi važno da se prošlost ne potiskuje i ukazao da dodatno pooštrava opasnost to što Židovi predstavljaju zajedničkog neprijatelja desnih njemačkih antisemita i islamskih fundamentalista.

Glavni tajnik Središnjeg židovskog vijeća je također rekao da su, pogleda li čovjek njemačku sadašnjost, mnogi iz prošlosti izvukli pouku, ali ne i svi, prenijele su agencije.

Napadi na Židove počeli su u noći 9. novembra 1938. i do ranih jutarnjih sati narednog dana ubijeno je 90 njemačkih Židova, više od 20.000 je uhapšeno i odvedeno u konclogora, a uništene su 1.574 sinagoge, kao i mnoga židovska groblja i oko 7.000 radnji.

Taj pogrom u historiji je poznat pod nazivom Kristalna noć zbog polomljenog stakla izloga židovskih trgovina, kojim su bile prekrivene ulice Berlina i drugih njemačkih gradova.