Svijet
1

U Njemačkoj će se graditi nova najveća džamija

Sarajevo-x.com
3D prikaz buduće džamije u Kelnu (Foto: Spiegel)
3D prikaz buduće džamije u Kelnu (Foto: Spiegel)
Nakon mnogo kontraverze i brojnih odgađanja, gradsko vijeće njemačkog grada Kelna odobrilo je gradnju najveće džamije u Njemačkoj u tom gradu. Protivljenja lokalne ultradesničarske grupe nisu uspjela spriječiti planove koji će promijeniti historijski izgled grada zauvijek.

Katedrala u Kelnu najpoznatija je gotička crkva na svijetu. Nakon odluke gradskog vijeća sada će taj grad ukrasiti i moderna džamija. Pred gradskim vijećem nalazilo se 30-tak demonstranata koji su se protivili izgradnji i čekali odluku vijeća. Sve stranke, osim konzervativne stranke CDU i ekstremne ultradesničarske inicijative Pro Cologne, odobrile su izgradnju džamije u tom gradu.

Nova džamija će se graditi u Ehrenfeldu, industrijskom dijelu Kelna, gdje trenutno postoji džamija koja dijeluje pod krovom stare fabrike.

Izgradnja džamije koštat će između 15 i 20 miliona eura. Očekuje se da će džamija biti završena 2010. godine.

Buduću najveću džamiju u Njemačkoj dizajnirali su njemački arhitekti Paul i Gottfried Böhm. Džamija će imati staklene zidove i dvije munare koje će biti visoke 55 metara, a moći će primiti 4.000 vjernika.

"Nadam se da će džamija biti arhitektonsko remek-djelo koje će obilaziti turistički autobusi", izjavio je jedan od vijećnika u gradskom vijeću.