Nepoznat uzročnik zaraze
0

U Njemačkoj 13 mrtvih od bakterije E. coli

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Njemačkoj je u umrla 13 osoba zaražena bakterijom escherihia coli.

Informaciju da je u Njemačkoj od bakterije E coli umrlo 13 osoba donosi Bild. Najnovija žrtva enterohemoragične escherichije coli (EHEC) je 91-godišnja žena.

Iako je u Njemačkoj umrlo trinaest žrtava te bakterije, Institut Robert Koch priznaje samo tri smrtna slučaja koja se direktno pripisuju EHEC-u. Enterohemoragična E. coli patogeni je oblik ove bakterije koja može izazvati proljev, hemolitičko-uremički sindrom i smrtonosni ishod.

Institut je potvrdio da je 319 pacijenata zaraženih EHEC-om razvilo ozbiljne bubrežne probleme, tj. hemolitičko uremički sindom (HUS) koji je potencijalno smrtonosan.

Direktor odjela za renologiju u Ludenscheidu Jan Gall je izjavio da se godišnje zabilježi oko 1.000 slučajeva ECEH-a, dok je sada u samo 10 dana zabilježeno oko 1.200.

Iako je Institut za higijenu iz Hamburga prošle sedmice utvrdio da su krastavci uvezeni iz Španije bili zagađeni EHEC bakterijom, zdravstvene vlasti nisu još u potpunosti sigurne šta je stvarni uzročnik nezapamćeno brzog širenja zaraze, prenosi Radio Slobodna Evropa.