Afganistan
0

U nizu eksplozija ubijeno najmanje 17 osoba, neki su stranci

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje 17 osoba, uključujući četiri državljanina Indije, poginulo je u talibanskim napadima u Kabulu, izjavili su danas zvaničnici.

Prema riječima zvaničnika afganistanske policije Sayed Abdul Ghafar Sayedzada ranjena su najmanje 32 osobe.

Afganistanska policija saopštila je da je bombaš samoubica u ranim jutarnjim časovima aktivirao eksploziv nedaleko od ulaza u najveći tržni centar u Kabulu. U istoj oblasti, gdje se nalaze hoteli, gostinska kuća i pojedine vladine zgrade, prijavljene su još najmanje dvije eksplozije i vatra iz automatskog naoružanja.  

Portparol talibana Zabihullah Mujahid preuzeo je u ime militanata odgovornost za napade.

On je rekao da je najmanje pet mudžahedina učestvovalo u napadu na centralni dio Kabula. Mujahid je dodao da su dvojica bombaša samoubica aktivirali pojaseve sa eksplozivom nedaleko od hotela i tržnog centra, a da se trojica napadača još nalaze u prizemlju te zgrade.

Policijski zvaničnik rekao je da se iz prizemlja tržnog centra još čuje sporadična vatra iz automatskog naoružanja, ali da je situacija pod kontrolom.

Kabul je i ranije bio meta smrtonosnih napada pobunjenika, ali je situacija bila relativno mirno tokom proteklog mjeseca.
Sredinom prošlog mjeseca talibanski pobunjenici napali su zgrade vlade u Kabulu i tržne centre i da je ubijeno 12 osoba.