Svijet
0

U nizu bombaških napada u Kirkuku ubijeno 14 ljudi

FENA
Najmanje 14 ljudi ubijeno je u utorak u šest očigledno usklađenih bombaških napada u sjevernome iračkom gradu bogatom naftom - Kirkuku, saopćili su policijski i bolnički izvori.

Policija je prvobitno javila da su poginule najmanje 24 osobe, ali je kasnije tu brojku smanjila na 14, saopćivši kako je jedan napad dva puta uračunat, javio je Reuters.

Bombaški napadi desili su se dan nakon što je Al-Qaida u Iraku imenovala nasljednika svog vođe Abu Musaba al-Zarqawija, koji je prošle sedmice ubijen u američkom zračnom udaru. Grupa je najavila da će nastaviti s kampanjom samoubilačkih bombaških napada i odrubljivanja glava.

Automobil-bomba je eksplodirao ispred kuće visokoga policijskog zvaničnika u Kirkuku, teško ga ranivši i i ubivši jednog od njegovih tjelohranitelja, javila je policija.

Kada su se policajci i američki vojnici okupili u tome području, bomba postavljena na cesti je eksplodirala, ubivši 10 civila, a ranivši 11.

Druga bomba na cesti eksplodirala je ispred pravnog fakulteta, ubivši jednu osobu i ranivši dvije.

Stražari su ubili bombaša-samoubicu dok je pokušavao napasti policijsku stanicu u Kirkuku. On se raznio, ubivši dvojicu policajaca i ranivši 10 civila.

Drugi bombaš-samoubica u automobilu se raznio u blizini prostorija lokalne kurdske stranke koju predvodi irački predsjednik Jalal Talabani, ranivši dvoje ljudi, saopćila je policija.

Kratko nakon toga stražari su ubili bombaša-samoubicu u automobilu dok je pokušavao napasti tu zgradu.

Kirkuk, 250 km sjeverno od Bagdada, podijeljeni je grad među nekoliko etničkih grupa a njegova sudbina je krajnje eksplozivno i neriješeno pitanje.