Svijet
67

U New Yorku počela Muslimanska parada: Nasilje IDIL-a je protivno islamu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U New Yorku je obavljanjem islamske vjerske molitve u samom centru grada počela 29. po redu tradicionalna manifestacija svih muslimana sa njujorškog područja, odnosno poznatija kao Muslimanska parada.

Manifestacija je zvanično počela nakon klanjanja podne namaza na ulicama Manhattana, u centralnom dijelu New Yorka prilikom čega je bio obustavljen saobraćaj. Muslimani koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nosili su zastave zemalja odakle dolaze.

Povodom održavanja ove manifestacije policija New Yorka je poduzela opsežne mjere sigurnosti kako bi sve prošlo u najboljem redu.

Jedna grupa muslimana porijeklom iz Egipta održala je teatralnu izvedbu kako bi prikazali svoje nezadovoljstvom politikom američkog predsjednika Baracka Obame, izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, američkog državnog sekretara John Kerryja i Abdela Fattaha el-Sisija koji je vojnim udarom došao na vlast u njihovoj zemlji.

U jednom momentu muslimanima se pridružila grupa Jevreja koji su tražili ukidanje embarga nad Palestinom i pravdu za palestinski narod.

Također, u drugom dijelu manifestacije okupljeni muslimani su uz pratnju molitvi koje su uzvikivali poručili kako nasilje terorističke organizacije Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) nema mjesta u islamu.